Een NFT is een manier om eigenaarschap te koppelen aan digitale objecten. De eerste NFT’s werden in 2014 gemaakt en sindsdien zijn ze steeds populairder geworden als een manier om gegevens op te slaan en eigendom te vertegenwoordigen. NFT’s zijn uniek omdat ze kunnen worden opgeslagen op een blockchain, wat zorgt voor veiligheid en transparantie. Ze kunnen ook tussen gebruikers worden overgedragen zonder dat een derde partij nodig is en alles wordt dus decentraal op de blockchain bijgehouden.

Wat is een non-fungible token?

NFT is de afkorting van non-fungible token. Een NFT is een digitaal eigendomscertificaat voor digitale objecten. Deze objecten kunnen van alles zijn zoals digitale kunst, muziek of video’s. Dit zogenaamde eigendomscertificaat wordt geregistreerd op een openbare blockchain. Dit is een soort database die voor iedereen toegankelijk is. Zo kan dus iedereen zien dat jij de eigenaar bent van de NFT’s die jij bezit.

Verschil met crypto zoals bitcoin

De techniek achter NFT’s is enigszins vergelijkbaar als die van cryptocurrencies maar met één groot belangrijk verschil. NFT’s zijn namelijk uniek. Er kan er zich maar 1 van elke NFT op de blockchain bevinden. Bij cryptocurrencies is dit niet het geval. Er bestaan natuurlijk vele bitcoins.

Kenmerken van een NFT

  • NFT’s zijn Non-fungible. Dit betekent dat iedere NFT uniek is. Er bestaat er echt maar 1 van op de blockchain
  • NFT’s zijn er in vele vormen zoals afbeeldingen, video’s, muziek en games
  • NFT’s worden decentraal opgeslagen
  • NFT’s kunnen worden verhandeld zonder tussenpersoon

Waarom worden NFT’s steeds populairder?

Er zijn een paar redenen waarom NFT’s populairder worden. Een van de redenen is dat ze een nieuwe manier bieden om te communiceren met digitale objecten en gamewerelden. Een andere reden is dat ze kunnen worden gebruikt om digitale schaarste te creëren, wat waarde toevoegt aan de tokens. Ten slotte kunnen NFT’s worden verhandeld op gedecentraliseerde marketplaces, waardoor ze toegankelijker zijn voor beleggers.

Een andere grote reden waarom NFT’s steeds populairder worden, is vanwege het idee dat het een manier is om makkelijk geld te verdienen. In de handel van NFT’s gaan grote bedragen rond en de koersen zijn vaak nog zeer onstabiel. Het kan dus zijn dat je leuk kan bijverdienen in de handel van NFT’s. Het is wel belangrijk dat je weet wat je doet en alleen handelt met geld dat je kunt missen.

Hoe maak je een NFT?

Er zijn een paar manieren om een NFT te maken, maar de meest gebruikelijke manier is om een blockchain-platform zoals Ethereum te gebruiken. Een andere manier is om een website te gebruiken waarmee je NFT’s kunt maken. Je kunt ze ook zelf maken met code, maar dit is een stuk lastiger en niet voor iedereen weggelegd.

Om een NFT op Ethereum te maken, moet je eerst de Mist-browser installeren en een wallet maken. Dan moet je wat Ether zien te krijgen, wat je kunt kopen op beurzen zoals Coinbase of Binance. Als je eenmaal Ether hebt, kun je een NFT maken door deze naar het adres van een slim Ethereum-contract te sturen.

Er zijn veel websites waarmee je NFT’s kunt maken, waaronder Token Factory en ERC20 Studio. Met deze websites kun je aangepaste tokens maken met verschillende eigenschappen. Je kunt ook lijsten met bestaande tokens vinden op websites zoals CoinMarketCap en TokenMarket.

NFT’s kopen

Het kopen van NFT’s gaat tegenwoordig erg gemakkelijk. Je kunt dit doen op verschillende NFT marketplaces zoals OpenSea. Je kunt NFT’s meestal alleen kopen met cryptocurrency zoals Bitcoin, Ethereum of Litecoin.

NFT opslaan in een wallet

Als je een NFT bezit, moet je deze in een wallet bewaren. Wallets kunnen desktop, mobiel of webgebaseerd zijn. Ze zijn er in verschillende soorten en maten, maar hebben allemaal dezelfde basisfuncties: de mogelijkheid om NFT’s te verzenden en te ontvangen, je saldo te controleren en je transactiegeschiedenis te bekijken.

De meeste wallets hebben ook ingebouwde beveiligingsfuncties, zoals tweefactorauthenticatie (2FA) en wachtwoordbeveiliging. Dit maakt ze veiliger dan het opslaan van jouw NFT’s op een marketplace.

Er zijn veel verschillende portefeuilles om uit te kiezen, dus onderzoek de opties die voor jou beschikbaar zijn en vind er een die aan jouw behoeften voldoet.

Waarde van NFT’s

De waarde van NFT’s kan enorm uiteenlopen. Van enkele centen tot duizenden euro’s. Het is dus belangrijk dat je je goed verdiept in het NFT project, voordat je er eentje aanschaft. Elke NFT is uniek en heeft zijn eigen waarde, gebaseerd op de waarde van de onderliggende waarde die het vertegenwoordigt. Als de vraag toeneemt, kan de waarde van het token ook toenemen. Sommige NFT’s worden gedekt door echte activa, zoals goud of huizen. Anderen hebben helemaal geen onderliggende waarde. Voordat je een investering doet, is het noodzakelijk om het project en de potentiële waarde ervan te onderzoeken.

Voorbeelden van NFT’s

NFT’s zijn er dus in vele vormen. Hier zijn een paar voorbeelden van NFT’s die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn:

NFT kunst

NFT-kunst is een interessante en relatief nieuwe vorm van kunst die niet-vervangbare tokens als medium gebruikt. Deze tokens kunnen van alles zijn, van digitale activa tot fysieke objecten, en elke tokens is uniek. Dit maakt ze perfect voor gebruik in de kunst, omdat geen twee stukken ooit precies hetzelfde zijn.

Sommige kunstenaars zijn al begonnen te experimenteren met NFT’s als een manier om unieke kunstwerken te maken. Een voorbeeld is Cryptograffiti, die digitale kunst maakt die NFT’s als medium gebruikt. Zijn stukken zijn vaak geïnspireerd door actuele gebeurtenissen of politieke kwesties, en hij gebruikt vaak blockchain-technologie om ze te creëren.

Een andere artiest die met NFT’s heeft geëxperimenteerd, is Brenna Murphy. Ze maakt fysieke 3D-sculpturen die zijn opgebouwd uit meerdere delen, die elk een unieke NFT zijn.

NFT Games

NFT-spellen zijn een nieuw type spel dat steeds populairder wordt. Deze spellen gebruiken non-fungible tokens om in-game items te vertegenwoordigen. Dit maakt ze anders dan traditionele videogames, die vervangbare tokens gebruiken. NFT-spellen zijn uniek omdat de items die spelers kunnen verwerven niet allemaal hetzelfde zijn. Dit geeft spelers een stimulans om te blijven spelen, omdat ze de zeldzaamste en meest waardevolle items in handen willen krijgen. Er zijn een paar voorbeelden van NFT-spellen die je nu kunt uitproberen.

Het eerste spel heet Axie Infinity. Een op blockchain gebaseerd gameplatform waarmee gebruikers samen games kunnen spelen en Axies kunnen verzamelen en uitwisselen.

Een ander erg populaire NFT game is Gods Unchained. Dit is een soort trading card game waarbij spelers kaarten kunnen verzamelen om zo een zo sterk mogelijk deck samen te stellen.

Conclusie.

Concluderend, NFT’s zijn een interessante nieuwe technologie die verschillende toepassingen kan hebben. Ze kunnen worden gebruikt om gegevens op te slaan, activa te vertegenwoordigen of als een ruilmiddel te fungeren.